Waarom overgevoelig voor gluten?

/ april 6, 2018

Waarom zijn tegenwoordig steeds meer mensen overgevoelig voor gluten? Het is niet zo dat deze groep mensen een echte allergie hoeven te hebben voor gluten, maar ze reageren er gewoon niet goed op. Er is een schatting dat meer dan 50% van de bevolking in meerdere of mindere mate overgevoelig is voor gluten.

Gevolgen consumeren van gluten
Deze overgevoeligheid uit zich niet in een directe allergie aanval zoals mensen met de ziekte Coeliakie wel hebben. Mensen met Coeliakie hebben een officieel medisch bevestigde ziekte waarbij men totaal niet tegen gluten kan en er direct erg ziek van kan worden. Diegenen met “slechts¨ een overgevoeligheid voor gluten worden dus niet direct ziek van het consumeren van graanproducten met gluten erin, maar kunnen wel allerlei klachten krijgen. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, lichte diarree of constipatie, kouwelijkheid, opgezette buik, winderigheid, huiduitslag etc. Dit zijn doorgaans geen klachten waar iemand snel mee naar een arts zou gaan, maar kunnen wel degelijk het leven van iemand op negatieve wijze beïnvloeden.

Alternatieven voor gluten
Als men via het alternatieve circuit het advies krijgt om graanproducten te laten staan die gluten bevatten, kan het grootste gedeelte van deze klachten onder controle gehouden worden. Er bestaan tegenwoordig veel alternatieven voor graanproducten, maar men dient wel op te passen om bijvoorbeeld niet al te veel glutenvrij brood te consumeren. Dit is gemaakt van rijst- en maiszetmeel. Dergelijke producten bevatten veel lege caloriën en kunnen overgewicht veroorzaken. Het is belangrijk om deze producten met mate te nemen. Het is beter om uit te wijken naar producten die gemaakt zijn van Boekweit, Amaranth en Quinoa.

Waarom toch zoveel last van gluten?
De grote vraag blijft hoe het komt dat tegenwoordig veel mensen last hebben van gluten. Vroeger scheen dit weinig tot niet voor te komen en tegenwoordig lijkt het wel een epidemie. Er is een gangbare theorie die ervan uit gaat dat het menselijk lichaam niet gemaakt is om granen te consumeren, maar vooral van planten en lichte vleesvoeding zou moeten leven. Dit klopt op zich wel, maar toch had bijvoorbeeld voor de Tweede Wereldoorlog niemand last van brood.

Meer kunstmest
Er is overduidelijk iets veranderd in de samenstelling van het graan de laatste 50 jaar. Wat er dan het meeste veranderd is, is het type kunstmest dat gebruikt wordt voor het verbouwen van graan. De landbouwgrond in de westerse wereld is volledig uitgeput. Dit komt door het te weinig toepassen van wissel begroeiing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat er meer kunstmest gebruikt dient te worden om het graan goed te laten groeien. Hier zit nu precies het probleem.

Slechte Silicea
In de graankorrel zitten naast gluten ook mineralen. Eén van de mineralen die in deze graankorrel voorkomt is Silicea. Silicea is de bouwsteen waaruit bijvoorbeeld zand en glas zijn opgebouwd. Als je naar Silicea onder de microscoop kijkt, ziet het eruit als glasstukjes. Glasstukjes van de natuurlijke Silicea zijn volledig onschadelijk. Maar de deeltjes van Silicea in kunstmest zijn veel scherper en deze beschadigen de darmwand. Nu is het zo dat de graankorrel erg veel Silicea opneemt en dus boordevol zit met de scherpe stukjes van de kunstmest. Door het consumeren van deze graankorrel krijgt men tegenwoordig erg veel van de slechte Silicea binnen en dat kan aanzienlijke schade aanrichten aan de darmwand.

Het lekkende darm syndroom
Deze schade aan de darmwand noemen we ook wel het lekkende darm syndroom en dat kan het begin zijn van allerlei gezondheidsklachten. Dit komt omdat de slechte Silicea als het ware door de darmwand heen snijdt en zo een doorgang maakt voor de gluten die dan in het bloed terechtkomen en daar een overgevoeligheidsreactie geven. Nu is het consumeren van granen lang niet de enige oorzaak van het lekkende darm syndroom, maar het is wel een feit dat als men dit syndroom wil behandelen, het consumeren van granen geen goed idee is. Door het blijven consumeren van gewone granen blijft de darmwand beschadigd en blijven ook de vage klachten bestaan. Het is in dergelijke gevallen belangrijk om de gewone graanproducten te vervangen door andere opties.

Bron Vitamunda.nl