Artemisia annua in laboratoriumtests tegen het coronavirus

/ november 4, 2020

Plantenextracten worden onderzocht op hun effectiviteit tegen Sars-CoV-2 in studies op celculturen

Laboratoriumstudies met cellen zouden informatie moeten opleveren over de vraag of extracten van eenjarige bijvoet ( Artemisia annua ) of derivaten van artemisinine, dat wordt verkregen uit de plant, geschikt zouden kunnen zijn als actief ingrediënt tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. De onderzoeken worden uitgevoerd door een team van het Max Planck Instituut voor Colloïden en Interfaces in Potsdam, samen met het Amerikaanse bedrijf ArtemiLife Inc. en medische onderzoekers in Denemarken en Duitsland.

origineel
Uittreksels van eenjarige bijvoet ( artemisia annua ).© Kerry Gilmore

Er zijn momenteel geen effectieve behandelingen voor Covid-19. Daarom wordt overwogen om medicijnen tegen malaria of ebola te gebruiken, evenals antivirale middelen tegen Covid-19. Er is onderzoek gedaan naar kruidenbehandelingen die in de traditionele Chinese geneeskunde worden gebruikt om coronavirusinfecties te behandelen in de nasleep van de SARS-CoV- en MERS-CoV-uitbraken. Eerste onderzoeken in China toonden aan dat het alcoholische extract van eenjarige bijvoet (Artemisia annua) het op een na krachtigste kruidengeneesmiddel was dat vanaf 2005 tegen het SARS-CoV-virus werd gebruikt.

“Ik ben verheugd dat internationale wetenschappers uit de academische en private sector samenwerken aan de celstudies met Artemisia annua tegen het coronavirus”, zegt Peter H. Seeberger, directeur van het Max Planck Instituut voor Colloïden en Interfaces in Potsdam.

Covid-19 wordt veroorzaakt door Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2), een enkelstrengs (+) ssRNA-virus dat besmettelijk is voor mensen. SARS-CoV-2 behoort tot hetzelfde subgenus als de coronavirusstam die verantwoordelijk was voor de SARS-uitbraak in de vroege jaren 2000. Het SARS-CoV-2-virus is uniek onder de bekende beta-coronavirussen omdat het een polybasische splitsingsplaats heeft, een genetisch kenmerk waarvan bekend is dat het de pathogeniteit en overdraagbaarheid van andere virussen verhoogt.

Extracten van Artemisia annua vertonen slechts een zeer lage toxiciteit

“Gezien de overeenkomsten tussen de twee virussen, moeten plantenextracten en artemisininederivaten worden getest tegen het nieuwe coronavirus, en onze internationale samenwerking maakt dat mogelijk”, vervolgt Seeberger.

De celstudies worden uitgevoerd in onderzoeksfaciliteiten in Denemarken en Duitsland met het plantenextract van Artemisia annua en met zuivere derivaten die uit de plant zijn geïsoleerd, zoals artemisinine. Behandelingen met een artemisininederivaat en op artemisinine gebaseerde combinatietherapieën (ACT’s) zijn nu standaardbehandelingen voor malaria wereldwijd, zelfs voor pasgeborenen. Extracten van Artemisia annua vertonen slechts een zeer lage toxiciteit.

ArtemiLife Inc., een bedrijf gevestigd in de VS, levert het benodigde plantmateriaal voor de onderzoeken. “De afgelopen jaren hebben we Artemisia annua bestudeerd met landbouwexperts in Kentucky, die we in onze velden hebben verbouwd”, zegt Adam J. Maus, CEO van ArtemiLife Inc. “We hebben het voorrecht deel te nemen aan deze studies met de Max Planck Institute for Colloids and Interfaces Research om samen te werken. “

Max Planck Society april 2020.