Maagzuur, de reguliere medicatie is niet zo onschuldig.

/ oktober 2, 2019

Last van brandend maagzuur? Dan is dit artikel wellicht interessant voor u. Deze week kwam de fabrikant van het veel gebruikte middel tegen maagzuur Ranitidine met een waarschuwing dat dit middel mogelijk besmet is met het kankerverwekkende NDMA. Ranitidine is een veel gebruikt middel tegen teveel maagzuur in Europa.

Maagzuur middelen, welke bijwerkingen

Maagzuurbinders of maagzuurremmers?

Maagzuurremmers zijn tabletten die het zuurgehalte in de maag afremt. Er zijn verschillende maagzuurremmers. Je hebt hele milde varianten die je gewoon in de drogist kan krijgen zoals het bekende merk Rennies. En je hebt de wat zwaardere en effectievere variant; de zogenaamde protonpompremmers. Dat zijn omeprazol, esomeprazol en pantozol. Deze zijn op doktersrecept verkrijgbaar maar je kunt ze ook kopen bij drogisterijen en apotheken.

Daarnaast heb je nog maagzuurbinders. Maagzuurbinders bindt en neutraliseert het zuur in de maag. Het brandend gevoel wordt dan minder. Je kunt bijvoorbeeld algedraat/magnesiumhydroxide-kauwtabletten nemen.

Darmflora kan drastisch veranderen

Prof. dr. Rinse Weersma, Maag-Darm-Leverziekten, deed onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers en concludeerde dat, door veelvuldig gebruik van dit medicijn, de samenstelling van de darmflora drastisch kan veranderen.

Bijwerkingen

Professor Weersma zegt dat osteoporose, darminfecties en nierfalen geassocieerd worden met maagzuurremmers. “Het risico per individu is klein maar als je het over 2 miljoen gebruikers hebt, waarvan een deel het onnodig gebruikt, dan zijn bijwerkingen substantieel.” Volgens hem worden protonpompremmers redelijk snel voorgeschreven of gebruikt door mensen die een beetje last hebben van maagzuur. “Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bij bijvoorbeeld een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang”.

Alternatieven?

Wilt u liever op een natuurlijke manier uw klachten van brandend maagzuur te lijf? Maakt u dan eens een afspraak in mijn praktijk