Langdurige studie – homeopathie is economisch en effectief

/ november 1, 2020

zondag 25 oktober 2020 door Redactie leefbewust.com

Onafhankelijk instituut analyseert gegevens van 15.700 Securvita-verzekerden

Medische behandeling met homeopathie is een belangrijke en effectieve aanvulling op de conventionele geneeskunde. In de dagelijkse zorg vertoont homeopathie een beter effect en kosteneffectiviteit voor geselecteerde ziekten dan puur conventionele therapieën. Dit blijkt uit een langdurige zorgstudie door de zorgverzekeraar Securvita. Hiervoor werden de gegevens geëvalueerd van 15.700 verzekerden die gedurende minstens drie jaar regelmatig behandeld werden door homeopathische geneeskundigen.

De studie toont aan dat de groep homeopathiegebruikers gezondheidsvoordelen had ten opzichte van een conventioneel behandelde vergelijkingsgroep in termen van economisch belangrijke parameters zoals ziekenhuisopname, medicijngebruik en ziektedagen.

Kinderen kregen bijvoorbeeld minder vaak antibiotica. Dit bleek vooral merkbaar bij kleine kinderen vanaf de geboorte: bij homeopathische behandeling daalde het aantal met antibiotica behandelde kleine kinderen in de driejarige onderzoeksperiode met 16,7%, terwijl het in de vergelijkingsgroep met 73,9% toenam. Vooral kleine kinderen met allergieën, neurodermitis en astma hadden baat bij de homeopathische behandeling in vergelijking met de vergelijkingsgroep.

Ook bij volwassen patiënten waren er duidelijk positieve effecten in termen van afnemende morbiditeit en de daarmee samenhangende verbetering van de kwaliteit van leven. Zo nam het gebruik van pijnstillers af tijdens de homeopathische behandeling bij kankerpatiënten en meerdere patiënten, terwijl het in de vergelijkingsgroep toenam.

De analyse van ziekenhuisgegevens toonde ook voordelen van homeopathische behandeling aan: zo daalde het aantal ziekenhuisopnames voor volwassenen met depressie met 9,8% tijdens de homeopathische behandeling. Ter vergelijking: ziekenhuisopnames in de conventioneel behandelde vergelijkingsgroep stegen met bijna 32,6%.

Dit werd bevestigd in de ontwikkeling van perioden van arbeidsongeschiktheid die werden veroorzaakt door depressie en die economisch zeer relevant zijn. Ze daalden met 16,8% tijdens de homeopathische behandeling, terwijl het ziekteverzuim bij patiënten die puur met de conventionele geneeskunde werden behandeld, toenam met 17,3%.

De studie werd uitgevoerd voor Securvita Krankenkasse door het Health Forum Leipzig, een analyse-instituut gespecialiseerd in onderzoek naar gezondheidsdiensten. De basis voor het verzamelen van gegevens is een contract tussen Securvita Krankenkasse en de Nationale Vereniging van Wettelijke Gezondheidsverzekeraars (KBV). Wettelijke ziektekostenverzekeraars met aanvullende homeopathische kwalificaties behandelen Securvita-verzekerden sinds 2009 op basis van dit contract en bieden hen intensieve anamnese, homeopathisch advies en therapeutische ondersteuning.

De Securvita-studie levert veel argumenten voor het naast elkaar bestaan ??van conventionele geneeskunde en homeopathie. De aanvullende homeopathische opleiding van artsen zou moeten worden bevorderd in plaats van te worden geschrapt, zoals zojuist in sommige deelstaten is besloten. “We hebben niet minder maar meer homeopathische artsen nodig die op deze succesvolle weg zullen doorgaan”, zegt Götz Hachtmann, directeur van de Securvita-ziektekostenverzekeraar.