Adviesraad wil alleen veilige en werkende homeopathische middelen toestaan

/ april 5, 2018

Adviesraad wil alleen veilige en werkende homeopathische middelen toestaan

Foto: ANP
Gepubliceerd: 21 september 2017 11:23
Laatste update: 22 september 2017 15:53
De EASAC, de overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies, wil dat EU-lidstaten homeopathische middelen alleen toestaan wanneer de werkzaamheid en veiligheid hiervan is aangetoond.
De NOS schrijft donderdag dat de raad zegt dat sommige van de middelen placebo’s zijn. Daarom zouden homeopathische middelen aan dezelfde eisen moeten voldoen als reguliere geneesmiddelen. Momenteel worden de middelen alleen getest op veiligheid.

“Er kunnen niet twee vormen van geneesmiddelen, conventioneel en alternatief, bestaan. Er zijn geneesmiddelen die adequaat zijn getest en er zijn middelen waarbij dat niet is gebeurd”, aldus de raad.

De EASAC-raad wil ook dat etiketten van homeopathische middelen duidelijk vermelden waaruit de ingrediënten bestaan.

Geneeswijze
Homeopathie is een alternatieve geneeswijze. Geneesmiddelen bevatten doorgaans dezelfde stof als de stof waarvan de patiënt ziek werd. Uit eerder onderzoek bleek dat homeopathie niet effectief blijkt bij verschillende ziekten.

“Beoefenaars geloven dat hoe meer een stof verdunt, hoe groter de kracht is om symptomen te bestrijden. Veel homeopathische middelen bestaan uit stoffen die al vele malen zijn verdund met water, totdat er niets of weinig van de oorspronkelijke stof overblijft”, aldus de Britse nationale gezondheidsorganisatie NHS.

In de Volkskrant zegt bestuurslid van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) en homeopathisch arts Frans Kusse dat de “EASAC zich alleen baseert op onderzoeken met een negatieve uitkomst voor de homeopathie”. Hij stelt dat positieve onderzoeksrapporten hierbij niet worden gebruikt.

In Nederland gebruikt tussen de 2 en 4 procent van de bevolking homeopathische middelen.